Welkom bij natuurlijkstrakkemuren.nl door Gerritsen Stucadoors.

Basisleem

Wij zijn gespecialiseerd in de volgende werkzaamheden:

Basisleem is een bruine of rode leemstuc, die een belangrijke rol kan spelen in uw interieur en voor uw binnenklimaat.

Basisleem heeft namelijk enkele zeer bijzondere eigenschappen :

  • Basisleem kan leefvocht opslaan en weer afstaan als de lucht droog is. De leem houdt op die manier uw binnenklimaat zeer constant. Dat is behalve gezond ook zeer comfortabel.
  • Basisleem kan ook warmte opslaan. Leem blijft koel in de zomer en warm in de winter. Vanwege deze opstapelende eigenschap is basisleem een hoofdbestanddeel van wandverwarming. In wandverwarming wordt een laag van minimaal 3 centimeter gebruikt, die wordt verwarmd en de warmte als straling gaat afgeven.
  • Maar ook kan het dienen als raaplaag, een stuclaag om een ruwe ondergrond (zoals kale baksteen) uit te vlakken en geschikt te maken voor afwerking met bijvoorbeeld leemfinish.

Basisleem is een leemstuc die is samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, namelijk leem, zand en vaak een vezel zoals stro. Het is een uitermate milieuvriendelijk product omdat bij het productieproces alleen de grondstoffen in bepaalde verhoudingen worden samengebracht. Het product is dan meteen gebruiksklaar en hoeft niet een energieverslindende behandeling te ondergaan, zoals cement, kalk en gips voor gebruik langdurig gestookt moeten worden met veel CO2 uitstoot. Bovendien kan leemstuc altijd opnieuw gebruikt worden, het is recyclebaar. U kunt dus bij wijze van spreken uw lemen muur meenemen als u gaat verhuizen, maar meestal wil de nieuwe bewoner zijn lemen aanwinst niet meer kwijt.

LISTRO

Listro of Lustro glansleem is een zeer fijne leempleister of stucco. Het wordt in meerdere zeer dunne lagen aangebracht over een voorbehandelde vlakke ondergrond als gipspleister of plaatwerk. Of direct over basisleem. De stucco wordt glad gepleisterd met een speciale plastic spaan waardoor er een subtiele glans ontstaat. Eventueel kan de Listro met wax worden afgewerkt waardoor het waterafstotend wordt. De glansleem is leverbaar in de 8 kleuren van Tierrafino : Dover Wit, Delphi Wit, Romeins Oker, Nassau Oranje, Djenne Rood, Ayers Rock, Iquitos Groen en Gomera Grijs.

Listro heeft door de glans een bijzonder mooie uitstraling die mooi tot zijn recht komt in entrees, schouwen, etc. Eigen aan de leemstucco is ook de zichtbaarheid van de spaan en aanzetten. Een Lustro-wand is altijd karakteristiek en bijzonder. Elke wand draagt de handtekening van de vakman of vakvrouw die de lustro heeft aangebracht!

LEEMFINISH

is een fijne leemstuc op kleur. Om met Tierrafino te spreken : “leemfinish is stuc en kleur in één”. Het wordt dun aangebracht over een vlakke ondergrond van basisleem, stucwerk of plaatwerk. De dikte van de laag is ongeveer 2 tot 3 millimeter. Het kan glad worden afgewerkt maar ook geschuurd. Ook kunnen er toevoegingen in worden verwerkt zoals parelmoer, dat onopvallend in het stucwerk zit maar prachtig oplicht als de zon er op schijnt. Ook kan aan finish een stro-vezel worden toegevoegd om het een wat robuuster uiterlijk te geven.

MARROKAANS TADELAKT

Tadelakt is een waterdichte glanspleister op basis van een natuurlijke hydraatkalk.
De pleister wordt door een specialist als stucwerk aangebracht op de muur en vervolgens glad gepolijst. Bij Marokkaans Tadelakt wordt de pleister, een mengsel van kalk en marmerpoeder, tijdens droging glad gepolijst met een halfedelsteen en daarna afgewerkt met olijfzeep. Door de bewerking met de steen en zeep krijgt de pleister een diep gewolkt effect en wordt tevens waterdicht.

Tadelakt wordt o.a. toegepast op wanden, vloeren en ornamenten, omdat het volledig waterdicht is, wordt het daarom voornamelijk toegepast in badkamers, toiletten en keukens. Het  materiaal vereist zorgvuldig onderhoud.

ARTISAN STUCCO

Artisan Stucco is een Natuurproduct en kan worden gebruikt voor het metselwerk, verticale ondergronden, vloeren, waterdichte verticale gips, fijn stucwerk en de vrijstellingen en voor kalkverf.

Artisan Stucco wordt gebruikt in een breed scala van projecten als de reparatie en restauratie van historische gebouwen, exclusief interieur ontwerp en ecologische bouwprojecten.